Linkbuilding

Linkbuilding is al enkele jaren een van de meest gebezigde termen in de online marketing. Dat is niet zo vreemd, want deze optimalisatietechniek is simpelweg onmisbaar om bovenaan in Google te komen. En welke ondernemer wil dat nu niet?

Voor topposities in de zoekmachine is echter meer vereist dan het toepassen van de techniek alleen. Als het zo simpel was, zou iedereen immers bovenaan staan. En er is toch echt maar één nummer 1-positie te vergeven!

Linkbuilding is daarom een vak apart dat bedreven wordt door ervaren specialisten. Ook beginnende marketeers wagen zich aan het experimenteren met deze methode, maar vaak met aanzienlijk minder succes. Logisch, want de geheimen van Google leer je niet van de ene op de andere dag kennen.

linkbuilding

In dit artikel lichten de linkbuilding experts van EuroCommerce daarom een tipje van de sluier op. We bespreken de essentie van de techniek en geven tips over een optimale implementatie.

Hierdoor kun je na het lezen van dit artikel beter inschatten hoe jij linkbuilding wilt inzetten voor jouw bedrijf en of je dit aan een gespecialiseerde partij wilt uitbesteden.

Linkbuilding: betekenis en tips

Om bij het begin te beginnen: wat is linkbuilding nu eigenlijk? De betekenis is simpel; het draait letterlijk om het bouwen van links. Deze hyperlinks worden op andere websites aangebracht en verwijzen naar je eigen website. Ze worden daarom ook wel backlinks genoemd.

De groei van links naar je website is eigenlijk een natuurlijk proces. Denk er maar eens over na: vanaf het moment dat je website online gaat, is het logisch dat mensen elkaar hier af en toe naar verwijzen middels een link.

Heb je bijvoorbeeld een webshop in fietsen? Dan ligt het in de lijn der verwachting dat er vroeg of laat een backlink naar je site zal verschijnen op een forum voor fietsliefhebbers. Hoe meer links er op internet naar je website verwijzen, hoe populairder deze blijkbaar is bij mensen.

Dit laatste is de reden dat Google links gebruikt als indicatie van de populariteit en autoriteit van een website. Een site met veel backlinks biedt schijnbaar veel toegevoegde waarde voor mensen, zo redeneert men bij de zoekmachine.

Het gevolg is dat websites met veel backlinks door het algoritme van Google worden beloond met een hogere positie in de zoekresultaten. Links wegen zelfs zo zwaar, dat ze voor minstens de helft verantwoordelijk zijn voor de ranking van een website!

Lees meer:

Linkbuilding seo
De definitie van linkbuilding
Waarom is linkbuilding belangrijk?

Wat is linkbuilding?

Je raadt het al: als backlinks zo zwaar meewegen voor je vindbaarheid in Google, is de verleiding groot om het algoritme een handje te helpen. In het verleden was dit nog heel gemakkelijk.

Linkbuilding was toen vooral een kwestie van zelf zoveel mogelijk links aanbrengen naar je eigen website. De hoge rankings volgden onvermijdelijk!

google ranking

Inmiddels is die situatie veranderd. Google weet dat bedrijven hun positie in de zoekresultaten proberen te manipuleren en is hierdoor zeer kritisch geworden op backlinks. Hierdoor speelt niet langer kwantiteit, maar vooral kwaliteit een doorslaggevende rol in het linkbuilding proces.

Een link vanaf een hoog aangeschreven website telt hierdoor veel zwaarder dan een link vanaf een onbeduidende site vol andere links. Sterker nog: een link op de laatstgenoemde, spammy site kan je zelfs een daling in de zoekresultaten opleveren.

Met andere woorden: waar je mee omgaat, wordt je mee besmet. Alleen backlinks van kwalitatieve websites zijn tegenwoordig nog interessant om je linkbuilding naar een hoger niveau te tillen. Het verwerven van deze links is echter bepaald niet eenvoudig.

Lees meer:

Wat is linkbuilding?
Hoe werkt linkbuilding?
De gevaren en risico’s van linkbuilding
Wat is een kwalitatieve backlink?

De beste websites combineren linkbuilding en SEO

In elk vakgebied zijn er een aantal autoritatieve sites. Een backlink vanaf zo’n website kan een enorme boost geven aan je ranking. Natuurlijk kun je de webmaster vragen om zo’n link, maar de kans is klein dat dit resultaat oplevert.

Want Verplaats je eens in de andere partij. Daar waar jij de backlink vooral ziet als een manier om hoger in Google te komen, ziet de webmaster een link als een manier om zijn bezoekers naar relevante informatie door te verwijzen.

Niet degene die het vaakst vraagt krijgt dus de backlink, maar degene die de beste relevante content aanbiedt. Goede linkbuilding gaat daarom onvermijdelijk samen met andere online marketing activiteiten zoals zoekmachine marketing, SEO en content marketing.

Hoe meer content je schrijft, hoe meer pagina’s je hebt die relevant zijn voor een bepaald onderwerp. En hoe beter de content die je schrijft, hoe groter de kans dat een autoritatieve site een backlink naar je website wil plaatsen.

En vergeet niet: goede content leidt automatisch tot backlinks. Als je site informatieve meerwaarde biedt, wijzen mensen elkaar online vroeg of laat op.

Lees meer:

Wat is zoekmachine marketing?
Wat is content marketing?
Wat is een autoritatieve website?

Organische groei van backlinks noodzakelijk

Linkbuilding is niet gemakkelijk en Google verwacht dan ook dat je linkprofiel op organische wijze groeit. Een website die net begint, heeft normaal gesproken tijd nodig om links te genereren. Dat is logisch, want niemand kent de site nog en wijst anderen er dus op.

organische groei linkprofiel

Wanneer het linkprofiel van een nieuwe website in korte tijd explosief stijgt, gaan de alarmbellen bij de zoekmachine rinkelen. De kans is dan immers groot dat jij zelf degene bent die al deze links naar je site aanbrengt. En dat is in de ogen van Google onwenselijke manipulatie.

Je website probeert dan immers hoger in de zoekresultaten te belanden dan andere, oudere sites met een groter informatieaanbod. Dat is niet Google’s bedoeling, want de zoekmachine wil juist de kwaliteit van het informatieaanbod belonen met een hoge positie.

Hoe relevanter de informatie op een webpagina is voor een bepaalde zoekopdracht, hoe groter de kans dat deze pagina hoog in de zoekresultaten belandt. En hoe kwalitatiever, gedetailleerder en actueler de informatie is, hoe meer de pagina meedingt om de absolute topposities.

Lees meer:

Hoe ziet een natuurlijk linkprofiel eruit?
Hoe beoordeelt Google contentkwaliteit?

Gratis linkbuilding tool om backlinks te checken

Je hebt inmiddels door dat linkbuilding draait om kwaliteit. Maar dat wil niet zeggen dat je de positie van je website in de zoekresultaten niet een handje kunt helpen. Dit begint bij het checken van de backlinks die op internet naar je site verwijzen.

Met behulp van een linkbuilding tool zoals een backlinks checker kun je uitvinden of er links zijn die de positie van je website juist naar beneden halen. Als dit het geval is, kun je stappen ondernemen om deze links te laten verwijderen.

Minstens zo belangrijk als het analyseren van je eigen site, is ook het analyseren van de concurrentie. Slaag je er maar niet in om een bepaalde concurrent in de zoekmachine voorbij te streven op een bepaalde zoekterm? Voer dan een backlinks check uit en wie weet vind je de magische link die je concurrent een voorsprong geeft.

backlinks

Lees meer:

Wat is een backlinks checker en hoe werkt deze?
Wat zijn de beste backlink checkers?

Linkbuilding uitbesteden aan ervaren link builder

Je kunt je na het lezen van dit artikel wellicht voorstellen dat linkbuilden niet bepaald eenvoudig is. Het is namelijk zeer lastig om backlinks vanaf kwalitatieve websites te krijgen en dus groeit het linkprofiel van de meeste websites zeer langzaam.

Gelukkig is er een manier om dit proces te versnellen. Er zijn namelijk speciale linkbuilding bureaus die beschikken over een breed netwerk van autoritatieve websites. Het is mogelijk om tegen betaling links te krijgen op deze sites.

De diensten van zo’n bureau gaan bovendien nog verder dan dat. Want niet alleen plaatsen ze de links, maar ook ontwikkelen ze op basis van jouw online doelstellingen een specifieke linkbuilding strategie. Je kunt vaak kiezen uit meerdere linkbuilding pakketten, waarmee de positie van je website in Google op termijn flink stijgt.

Linkbuilding uitbesteden aan een ervaren link builder is daarom een goed idee als je niet wilt wachten met het verwezenlijken van je online doelstellingen. Een partij zoals EuroCommerce heeft jarenlange expertise op het gebied van linkbuilden opgebouwd. Wij weten exact hoe we jou de gewenste topposities moeten bezorgen. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met ons linkbuilding bureau!

Reageren is niet mogelijk