3D printen

3D printen: je hebt er ongetwijfeld al eens over gehoord. Steeds vaker verschijnt het onderwerp in het nieuws en trendwatchers voorspellen de techniek een grote toekomst. Volgens hen gaat 3D printen veel van de huidige productiemethoden vervangen. De vraag is niet langer of, maar vooral wanneer dat gebeurt.

Als de laatste ontwikkelingen enige indicatie zijn, duurt dat niet lang meer. 3D printen ontwikkelt zich de laatste jaren in sneltreinvaart en dagelijks worden er nieuwe printers en materialen in de markt gezet. In dit artikel plaatsen wij deze trend in perspectief en vertellen we je alles wat je moet weten over zowel de geschiedenis als toekomst van 3D printen.

3D printen

Wat is 3D printen nu eigenlijk?

3D printen is een variant van Rapid Prototyping en Additive Manufacturing. Wat al deze technieken met elkaar delen, is het additieve productiekarakter. In tegenstelling tot subtractieve productiemethoden wordt hierbij geen materiaal weggehaald, maar juist toegevoegd.

En dat biedt grote voordelen op het gebied van efficiëntie, snelheid en het tegengaan van verspilling.

Het verschil tussen additieve en subtractieve productietechnieken

Knippen en beitelen zijn voorbeelden van subtractieve processen. De kunstenaar knipt materiaal weg en de beeldhouwer beitelt net zolang totdat een object de gewenste vorm bereikt.

Rapid Prototyping, Additive Manufacturing, Direct Digital Manufacturing en 3D printen zijn voorbeelden van additieve processen. De machine voegt materiaal toe net zolang totdat een object de gewenste vorm bereikt.

De additieve manier van fabriceren is een van de grootste voordelen van 3D printen. Er is totaal geen sprake van verspilling en de gebruikte materialen worden optimaal benut. Doordat er geen materiaal verwijderd hoeft te worden, wordt bovendien veel tijd bespaard in het productieproces.

Lees meer:

Wat is Rapid Prototyping?
Wat is Additive Manufacturing?
Wat is het verschil met Subtractive Manufacturing?
Wat is Direct Digital Manufacturing?

Dé wiki over 3D printen

Je weet nu dat 3D printen zich kenmerkt door de additieve wijze van produceren, maar nog niet hoe dit exact in zijn werk gaat. Natuurlijk leggen we ook dat in deze 3D printen wiki haarfijn voor je uit.

Voor 3D printen is het gebruik van een 3D printer nodig. Dit apparaat bevat filament waar een conventionele printer inkt bevat en heeft een spuitkop waar een conventionele printer een printkop heeft. Desondanks worden deze laatste twee termen vaak door elkaar gebruikt en wordt er eigenlijk hetzelfde mee bedoeld.

3D printer spuitkop

Zo werkt een 3D printer

Een 3D printer bestaat voor een groot gedeelte uit een bouwplatform. Dit is een lege ruimte in de printer, met een platform waarop het uiteindelijke 3D object wordt geprint.

Dat gaat (over-gesimplificeerd) als volgt in zijn werk:

  • De machine verhit het filament zodat het vloeibaar wordt
  • De machine deponeert het filament via de spuitkop op het bouwplatform
  • De machine voegt laagsgewijs materiaal toe totdat er een object ontstaat
  • Het geprinte voorwerp hardt na enige tijd uit

Zoals gezegd is bovenstaand stappenplan een gesimplificeerde weergave van de werkelijkheid. 3D printen is een van de meest complexe technologieën van dit moment en talloze processen spelen zich binnenin een 3D printer af.

Cruciaal om te begrijpen is in elk geval de laagsgewijze werkwijze van een 3D printer. De machine print extreem dunne laagjes (vaak berekend in micrometers!), begint bij de onderste laag en deponeert de andere lagen daar als het ware bovenop. Hierdoor ontstaat er uit het luchtledige ineens een compleet driedimensionaal object. Het lijkt bijna tovenarij!

Deze additieve manier van produceren is wat 3D printen zo anders maakt dan andere productietechnieken. Het is tegelijkertijd wat het printproces zo fascinerend maakt om naar te kijken.

Mensen vinden het prachtig om te zien hoe er vanuit het niets de meest prachtige voorwerpen ontstaan. De populariteit van 3D printers neemt dan ook sterk toe.

Lees meer:

Wat is een 3D printer?
Hoe werkt 3D printen?

3D printen prijs en kosten

Dat betekent ook dat steeds meer mensen thuis een 3D printer in de woonkamer hebben staan. Dat komt niet alleen omdat de techniek de laatste jaren aan bekendheid wint, maar ook doordat de prijzen van 3D printers flink dalen.

3D printen kosten

Tegenwoordig is het al mogelijk om voor enkele honderden euro’s een machine aan te schaffen waarmee je werkelijk geweldige 3D prints kunt maken. Een zelfbouw pakket kun je zelfs voor nog minder geld kopen. Maar dat is iets waar we later in dit artikel op terugkomen.

Niet alleen is de prijs voor een 3D printer dus zeer reëel te noemen, ook de kosten na aanschaf vallen tegenwoordig erg mee. 3D printen kosten zitten hem vooral in de aanschaf van de gebruikte materialen en eventuele onderhoudskosten. Omdat 3D printers zoals de RepRap hun eigen onderdelen kunnen printen, valt ook deze kostenpost over het algemeen laag uit.

Lees meer:

Hoeveel moet 3D printen kosten?

3D printen: welke materialen gebruiken?

Die genoemde materialen zijn overigens bijzonder divers van karakter. Van kunststof tot hout en van nylon tot lichaamsweefsel: tegenwoordig kan vrijwel overal een 3D print van gemaakt worden.

De materialen die je echter het meest tegenkomt in de 3D printing branche zijn Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS) en Polylactic Acid (PLA). Eigenschappen die beide filamenten met elkaar delen, zijn de makkelijke verwerkbaarheid, de grote stevigheid en de lage kosten.

Maar natuurlijk zijn er ook verschillen. Want daar waar ABS een hoog smeltpunt heeft en zich leent voor zwaardere objecten zoals meubels en gereedschap, wordt PLA op lagere temperaturen geprint en is het beter geschikt voor lichtere voorwerpen zoals speelgoed en modelbouw.

Net als andere filamentsoorten voor 3D printen, worden deze materialen vaak aangeleverd in de vorm van draad om een spoel. Hierdoor zijn ze eenvoudig en snel in een 3D printer te plaatsen.

Lees meer:

Wat zijn de meest gebruikte 3D printen materialen?

3D printen bij print service zoals de Hema

Vind je 3D printen weliswaar een fascinerende technologie, maar heb je (nog) niet het geld over voor een 3D printer en de bijbehorende materialen? Ook dan kun je probleemloos een 3D print laten maken. In België, Nederland en andere landen zijn namelijk tal van print services waar je prints kunt bestellen.

Ook reguliere winkels bieden steeds vaker services op het gebied van 3D printen aan. De Hema, een bekende winkelketen die zowel in Nederland als België actief is, biedt op zijn website bijvoorbeeld de mogelijkheid om 3D prints van sieraden te maken.

3D print sieraden

Het leuke aan dit soort initiatieven en tegelijkertijd ook het grote voordeel van 3D printen als techniek, is de grote mate van individualisatie die mogelijk is. Daar waar andere productiemethoden vaak resulteren in gestandaardiseerde producten, biedt 3D printing de mogelijkheid om van elk object iets unieks te maken.

Goedkoop 3D printer kopen bij 3D printer shop

Heb je meerdere keren een 3D print laten maken en is dit goed bevallen? Dan kan het de moeite waard zijn om zelf een 3D printer te kopen. Tegenwoordig kan dit goedkoop via menig 3D printer shop in binnen- en buitenland.

We adviseren je om te beginnen met een relatief goedkoop model, zodat je kunt ontdekken of je de machine vaak gebruikt. Als dat het geval is, kun je altijd nog upgraden naar een printer met meer mogelijkheden.

3D printer zelfbouw

Als je een beperkt budget hebt om te besteden aan 3D printen, kan het zeer interessant zijn om zelfbouw te overwegen. Een bouwpakket van een 3D printer kost vaak aanzienlijk minder dan een geassembleerd exemplaar, omdat wordt bespaard op de assemblagekosten in de fabriek.

Bijkomend voordeel is dat het zelf in elkaar zetten van de printer je veel inzicht verschaft in de werkwijze van het apparaat. Dit komt later goed van pas tijdens het 3D printen, als je de machine moet kalibreren en de optimale instellingen moet vinden om een mooie print te krijgen.

Lees meer:

Zelf een 3D printer bouwen met een 3D printer kit of bouwpakket
Populaire 3D printer zelfbouw pakketten

Meer uitleg over 3D printen?

Na het lezen van dit artikel weet je wat 3D printen inhoudt en hoe de techniek in zijn algemeenheid werkt. Wil je meer weten over 3D printen? Lees dan onze pagina over 3D printing en hou de website van EuroCommerce nauwlettend in de gaten. Als specialist in 3D printen houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in dit intrigerende vakgebied.

Reageren is niet mogelijk