3D printing

3D printing is de laatste jaren het gesprek van de dag onder techliefhebbers. Dat is niet zo vreemd, want de technologie biedt mogelijkheden om vrijwel elk denkbaar voorwerp zelf te printen. Van siervoorwerpen tot gebruiksvoorwerpen en van kleding tot geavanceerde onderdelen voor de ruimtevaart: een 3D printer maakt het allemaal.

3D printing

Hoe werkt een 3D printer?

Hoewel veel mensen 3D printing associëren met science fiction, zul je versteld staan over de opties die de techniek nu al biedt. In binnen- en buitenland verschijnen niet alleen steeds meer kleine prints, maar worden ook enorme objecten zoals complete huizen geprint.

Hoewel de grootte van de gebruikte 3D printer per toepassing verschilt, blijft de essentie van de technologie altijd hetzelfde. 3D printing is namelijk een soort stapelmethode, waarbij materiaal in kleine laagjes op elkaar wordt gestapeld totdat er ogenschijnlijk uit het niets een nieuw voorwerp verrijst.

Dit maakt het printproces niet alleen enorm veelzijdig, maar ook bijzonder fascinerend om te aanschouwen. Op YouTube zijn er duizenden 3D printing video’s te vinden waarin dit proces versneld wordt afgespeeld. Verderop in dit artikel geven we je een aantal tips hierover.

Maar nu eerst terug naar de werking van een 3D printer. Het gebruikte materiaal (in vaktermen bekend als filament) wordt door de machine laagsgewijs op een bouwplatform gestapeld. Dat kan alleen doordat het binnenin het apparaat eerst door verhitting vloeibaar wordt. Na het printen koelt het langzaam af en hardt het geprinte object uit.

Lees meer:

Wat is 3D printing?
Hoe werken 3D printers?
Welke materialen moet ik gebruiken voor 3D printing?
Specialist in 3d printing en 3d printen – Llowlab.

3D printing companies in Nederland en België

De snelle opkomst van 3D printing betekent ook dat het aantal companies in de sector in hoog tempo groeit. Opvallend genoeg vertolken Nederlandse bedrijven een prominente rol in deze trend. Misschien ook niet zo gek, want uit dit land komen al meerdere decennia veelbelovende technologische start-ups voort.

3D printing companies

Ultimaker

Het Nederlandse bedrijf dat op het gebied van 3D printing ongetwijfeld de meeste bekendheid geniet is Ultimaker. Dit mateloos populaire printermerk werd in 2011 ontwikkeld als open source project door de Nederlanders Erik de Bruijn, Siert Wijnia en Martijn Elserman.

De eerste printer werd door de community met open armen ontvangen en ontvang lovende kritieken op het gebied van printsnelheid en detailniveau. Inmiddels zijn we alweer aanbeland bij de Ultimaker 3, die ook in grote Extended variant verkrijgbaar is.

Ultimaker heeft echter een bredere missie dan het verkopen van 3D printers alleen. Het bedrijf heeft een passie voor 3D printing en deelt dit graag met gebruikers. Op de website van Ultimaker zijn daarom talloze tips & tricks te vinden over zaken als hardware, software en materialen.

Bekijk de video hieronder voor een voorbeeld van een 3D print door de Ultimaker 3 Extended:

3D Hubs

Bijna net zo’n grote naam als Ultimaker in het huidige 3D printing landschap is 3D Hubs. Dit in Amsterdam opgerichte bedrijf koppelt consumenten en 3D printing services in Nederland aan elkaar. Klanten kunnen via de website een 3D print laten maken en tegelijkertijd kiezen door welk bedrijf de print uitgevoerd moet worden.

Dat is ideaal, want hierdoor hebben mensen de mogelijkheid lokale printservices te ontdekken en hun prints hier ook meteen op te halen. Dit in tegenstelling tot andere printservices online, die prints vaak vanuit het buitenland opsturen en hier soms lange tijd over doen.

3D Hubs heeft een enorm netwerk printservices in de database en vanwege de Nederlandse wortels zitten hier veel Nederlandse (maar ook Belgische) bedrijven bij. Dit is daarom dé service bij uitstek als je voorzichtig kennis wilt maken met 3D printing, zonder zelf een dure 3D printer te hoeven kopen. Kies simpelweg een object dat je nodig hebt en laat het bij je om de hoek uitprinten!

Shapeways

We zijn echter nog niet klaar: ook Shapeways is een Nederlands bedrijf dat een grote speler is in de internationale markt van 3D printing. Deze site is niet alleen geschikt voor mensen die kennis willen maken met de techniek, maar ook voor ervaren gebruikers zoals ontwerpers.

Sterker nog: het platform is bedoeld om deze twee groepen met elkaar in contact te brengen. De 3D printing experts kunnen namelijk zelf eigen ontwerpen uploaden en verkopen aan de beginnende gebruikers die er belangstelling voor tonen.

Hoewel Shapeways zonder twijfel een van de grootste websites is op dit gebied, zijn er internationaal meer van dit soort platforms. Wie op dit soort sites actief is als verkoper, kan van 3D printing meer maken dan een hobby alleen. Het verkopen van bepaalde objecten of ontwerpen is namelijk een lucratieve bezigheid.

Materialise

Ook in België verschijnen steeds meer 3D printing start-ups. Een Belgische onderneming die zijn sporen in deze markt inmiddels al ruimschoots heeft verdiend, is Materialise. Dit bedrijf maakt zowel software als hardware en consumenten kunnen er ook terecht om een 3D print te laten maken. Vrijwel alle prints zijn mogelijk, omdat Materialise beschikt over een hypermodern machinepark.

3D printing op YouTube

Heb je nog nooit een 3D printer in actie gezien? Kijk dan vooral eens op YouTube om meer over 3D printing te leren. Dit bekende videoplatform bevat duizenden relevante video’s die niet alleen leuk zijn om te kijken, maar bovendien ook erg leerzaam.

3D printing youtube

Zoek op YouTube bijvoorbeeld op termen als ‘3D printing instructions’ of ‘3D printing guide’ om handleidingen in videovorm te bekijken. Deze zijn vaak duidelijker dan geschreven alternatieven en worden daarnaast een stuk minder snel saai.

Hoewel er voldoende Nederlandse en Belgische gebruikers op de site te vinden zijn, is Engels de voertaal. Zelfs Nederlandse en Belgische 3D printing companies plaatsen alleen filmpjes in het Engels. Enige beheersing van deze taal is dus wel een vereiste om de video’s te waarderen.

Natuurlijk hebben we op de redactie van EuroCommerce al wat leuke filmpjes voor je uitgezocht, zodat je deze niet zelf hoeft op te zoeken. Met name populair bij ons zijn de timelapse video’s, waarin de opname van een 3D print versneld wordt afgespeeld.

Dit is een voorbeeld van zo’n timelapse filmpje:

YouTube video’s van 3D printer pen

Een speciale vermelding verdienen de video’s op YouTube van 3D prints die met een speciale 3D printer pen worden gemaakt. Dit wordt ook wel 3D pen art genoemd en is een vak apart.

De ontwerper maakt namelijk geen gebruik van een printer, maar van een pen om de print op te bouwen. Dit vereist grote vaardigheden maar biedt in potentie ook prachtige resultaten.

Dat is onder andere te zien op het filmpje hieronder:

3D printing: 3D print in metaal laten maken

3D printing maakt gebruik van een eindeloze variëteit aan materialen en elke dag worden er nieuwe filamentsoorten ontwikkeld. Hierdoor is het mogelijk om 3D prints te maken van snoep of zelfs menselijk weefsel.

Een filament dat de laatste tijd in toenemende mate in de belangstelling staat, is metaal. In het verleden was 3D printing met metaal alleen nog voorbehouden aan industriële bedrijven met enorme machineparken, maar daar is tegenwoordig verandering in gekomen.

Ook de prijsbewuste consument kan inmiddels een 3D printer betalen die prachtige prints maakt met metaal. Dan hebben we het natuurlijk niet over enorme voorwerpen, maar over kleine objecten die bijvoorbeeld handig zijn als (scharnierende) onderdelen of siervoorwerpen.

3D printing metaal

Meer weten over 3D printing?

Wil je meer weten over 3D printing? Lees dan zeker ook onze gids op het gebied van 3D printen. EuroCommerce vertelt je hier alles over zaken zoals de kosten van 3D printing en de beste services in de Benelux. Ook vind je op deze pagina een korte maar krachtige 3D printing wiki. Hou onze website tot slot in de gaten voor het laatste nieuws!

Reageren is niet mogelijk